مسیر پیشرفت صنعت لجستیک در چین

مسیر پیشرفت صنعت لجستیک در چین

شرکت‌های کوریری و لجستیکی زیادی در چین فعالیت می‌کنند. به نظر می‌رسد که وسعت، تنوع جغرافیایی و جمعیت بالای این کشور مانعی برای خدمات‌رسانی شرکت‌های کوریری و لجستیکی در چین به‌حساب نمی‌آیند. اما موانع دیگری وجود دارند که می‌توانند سد راه بزرگ‌ترین کوریرهای جهان شوند.

 

کشور چین تقسیم‌بندی خاصی را برای شهرهای خود در نظر گرفته است. با اینکه از لیست شهرهایی که به عنوان مثال در ردیف اول یا سوم هستند اطلاعات دقیقی نداریم، ولی مواردی مانند جمعیت و منطقه در تشکیل این لیست مؤثر هستند. با این وجود می‌دانیم که شهری مانند شهر ژنگژو در استان هنان با رشد پیوسته خود در ردیف سوم قرار می‌گیرد. با افزایش تقاضا برای خریدهای آنلاین در شهرهای ردیف دو، سه و مناطق غربی کشور چین و همچنین پیشرفت تجارت الکترونیکی در مناطق روستایی، سود فروش شرکت‌های کوریری برابر با 149 میلیارد دلار در سال 2021 بوده است. جالب است بدانیم که این رقم در حال حاضر معادل 173 میلیارد دلار است.

 تصویری که از کشور چین در ذهن داریم شاید با واقعیت متفاوت باشد. واقعیت لجستیکی و کوریری این کشور از تصورات ما فراتر می‌رود و پیچیدگی‌های خودش را دارد. این کشور نیز مانند کشورهای دیگر، با بیماری کرونا و مسائل روز جهان درگیر است. این مسئولیت بازیگران کوریری و لجستیکی این کشور است که بتوانند با ادامه خدمات‌رسانی خود تا جای ممکن امکانات مناسبی را فراهم کنند.

 

عوامل موثر بر صنعت لجستیک و کوریر چین

کمبود انرژی و به‌ویژه برق در کشور چین در وهله اول باعث کاهش تولید می‌شود و تأثیر مستقیمی بر روی زنجیره تأمین دارد. در مرحله بعد می‌توان دید که موج تورم ایجاد شده بر روی تمام صنایع دیگر از لجستیک و کوریر گرفته تا مواد غذایی، خودروسازی و غیره، اثر خود را نشان می‌دهد. مسائل زیادی مانند کاهش تولید برق، سیاست‌های جهانی، وقایع طبیعی (مانند سیل‌های سریالی) و موارد مشابه در چین همگی اقتصاد و صنعت انرژی این کشور را در تنگنا قرار می‌دهند.

مبحث دیگری که باعث ناکارآمدی عملیات لجستیکی در این کشور می‌شود، زیرساخت‌های لجستیکی در چین است. اساساً برای پیاده‌سازی فناوری‌های مدرن اول باید بستر مناسبی آماده شود.

وجود کانتینرهای ارسال کارگو برای موفقیت زنجیره تأمین مدرن ضروری است. اما کمبود آن‌ها باعث ایجاد هرج‌ومرج می‌شود. عموماً کانتینرها به شکل چرخشی در جهان حرکت می‌کنند. مشکل اینجاست که تعداد زیادی از کانتینرها در ناحیه شمالی قاره آمریکا گیر می‌افتند. به‌خصوص در سال 2021، از هر 100 کانتینری که به آن‌جا می‌رسید، تنها 40 عدد از آن‌ها به آسیا یا اروپا برمی‌گشت. وضعیت به‌گونه‌ای بود که بندرهای لس‌آنجلس و دیگر شهرهای آمریکایی از این کانتینرها اشباع شده بودند ولی در چین بر سر آن‌ها دعوا بود. ازاین‌رو، ماه‌ها طول می‌کشد تا توان تولید کانتینر در چین بتواند پاسخگوی تقاضاها باشد.

 

 

تاثیر 2 سال گذشته بر آینده صنعت کوریر و لجستیک چین

گزارش‌های تحلیلگران آی‌بی‌اس‌ورلد اطلاعات روشن و به روزی را درباره صنایع و کشورهای مختلف ارائه می‌دهند. همان‌طور که می‌دانید، ویروس کرونا ابتدا در شهر ووهان چین پیدا شد پس از آن، راه خود را به تمام کشورهای دور و نزدیک باز کرد. همان‌طور که همه دنیا تحت‌تأثیر اثرات این بیماری قرار گرفت، کشور چین با آن درگیر شد. در سال 2020 و پیرو شیوع بیماری کرونا در چین بسیاری از شرکت‌های کوریری و ارسال‌کننده کالا در ماه‌های ژانویه و فوریه قادر به ادامه فعالیت‌های خود نبودند. اما در روزهای نخست ماه مارس گنجایش حمل‌ونقل شرکت‌های حمل‌ونقل به حد عادی برگشت. اکنون بسیاری از شرکت‌های صنایع کوریری و حمل‌ونقل بهتر از قبل می‌توانند در برابر اثرات مخرب همه‌گیری کرونا بایستند. برای مثال شرکت کوریری اس‌اف‌اکسپرس در فصل اول سال 2020 میلادی توانست 1.7 میلیارد بسته را به مقصد برساند. به همین صورت سود فروش این شرکت نیز به 4.8 میلیارد دلار افزایش یافت.

 

در پنج سال گذشته صنعت کوریری چین شاهد پیشرفت چشم‌گیری بوده است. این رشد به لطف عملکرد اقتصادی قوی این کشور در کنار گسترش خریدهای الکترونیکی امکان‌پذیر شده است. شرکت‌های کوریری نقش مهمی در حمل‌ونقل، انبارداری و پست و ارسال بسته‌ها دارند و باعث شفافیت و کارایی بالا در کل روند ارسال هستند. در سال 2016 درآمد این بخش از صنعت چین به 73.8 میلیارد دلار می‌رسید. بااین‌حال در سال 2021 با رشد حدود 15% در هرسال انتظار می‌رفت این رقم به 149 میلیارد دلار برسد.

 

بزرگ‌ترین‌ بازیگران صنعت کویری در چین

در حال حاضر تعداد 16،681 کسب‌وکار در حوزه کوریری در کشور چین فعالیت دارند. علاوه بر این، تعداد 777،965 نفر نیز در این حوزه مشغول به کار هستند. اولین شرکت در لیست ما شرکت اس‌اف‌اکسپرس است. ارزش این شرکت در این لحظه به 36.61 میلیارد دلار می‌رسد. البته به نظر می‌رسد ارزش این شرکت در دو سال اخیر روند کاهشی داشته است. اس‌اف‌اکسپرس ناوگان هوایی مجهزی شامل 69 هواپیمای باری دارد. تعداد 37 عدد از این هواپیماها از نوع بوئینگ B757 هستند. تا سال 2018 این ناوگان توانسته بود حدود 2 میلیون تن کارگو را جابه‌جا کند. آغاز به کار این ناوگان نیز در سال 2009 بوده است.

شرکت‌های علی‌بابا و جی‌دی.کام نیز جزو بزرگ‌ترین بازیگران مطرح تجارت الکترونیکی در چین هستند. سهم این دو با هم به صورت اشتراکی 60% از بازار را شامل می‌شود. این شرکت در سال 2021 صاحب حدود 1300 انبار لجستیکی بود که نسبت به سال پیش 400 عدد انبار بیشتر را در بر می‌گیرد. در حقیقت جی‌دی لاجستیکس تحت حمایت غول فروش آنلاین یعنی جی‌دی.کام فعالیت می‌کند.

شرکت بعدی که بهتر است از آن نام ببریم شرکت وای‌تی‌اُ اکسپرس (YTO Express Group) است. ارزش این شرکت به 64.21 میلیارد دلار می‌رسد. این شرکت ادعا می‌کند که به 1380 شهر در سراسر چین از طریق 4800 مرکز ارسال، خدمات کوریری ارائه می‌کند. همچنین این شرکت به طور میانگین، روزانه می‌تواند حجمی معادل حدود 1.2 میلیون بسته را به مقصد برساند.

 

تأثیر قرنطینه‌های چین در سال 2022

بسیاری از کالاها در حال حاضر در کشور چین گیر افتاده‌اند. ریچارد مارتین، مشاور کسب‌وکارها، معتقد است که این سیاست قرنطینه چین برای رسیدن به کووید صفر می‌تواند مشکلات بزرگی را ایجاد کند. ایشان در این زمینه می‌گوید: " بسیاری از چیزهایی که در تمام کره زمین از آن‌ها استفاده می‌کنیم اجزایی دارند که در چین تولید شده‌اند و به‌زودی ما شاهد یک تنگنای لجستیکی خواهیم بود که از شرایط سال‌های 2020 یا 2021 هم بدتر است."  در ادامه او می‌گوید: " چین مسئول 20% از تقاضای جهانی است ولی نقش آن در زنجیره تأمین بیشتر از این‌ها است."

همچنین راب سابارامن، اقتصاددان ارشد و مدیر یکی از مؤسسات مرتبط معتقد است که وضعیت چین بسیار شکننده ‌است. اگر تمام شهرهای تحت قرنطینه چین را امروز در نظر بگیریم، این قرنطینه حدود 40% کل تولید ناخالص داخلی این کشور را در بر می‌گیرد.

در آینده، ابتدا باید دید اثر این قرنطینه‌ها در خدمات‌رسانی کوریرهای داخلی چین چگونه است. آثار این شرایط بر روی شرکت‌های لجستیکی و کوریری که در سطح بین‌المللی فعالیت می‌کنند نیز به‌آهستگی خودش را نشان خواهد داد.

چین یکی از بزرگ‌ترین کشورهای دنیا است و اقتصاد روبه‌رشد آن همه توجه‌ها را به خود معطوف کرده است. اما حتی این کشور با اقتصادی بزرگ نیز از تأثیرات شرایطی مانند جنگ، بیماری کرونا و غیره در امان نیست. اصولاً انتظار می‌رود که شرکت‌های کوریری و لجستیکی مانند تی‌هاب در مواجهه با قرنطینه‌ها تا حد امکان شرایط را عادی نگه دارند. با به‌کارگیری توان مدیریتی بالا و سرمایه‌گذاری مناسب این هدف بیش از پیش میسر می‌شود.

 

منابع:

https://www.ibisworld.com/china/market-research

-reports/couriers-industry/

https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_city_tier_system

https://www.mordorintelligence.com/industry-reports

/china-courier-express-and-parcel-cep-market

https://en.wikipedia.org/wiki/SF_Express

https://www.statista.com/statistics/1274879/jdcom

-number-of-warehouses/

https://foreignpolicy.com/2021/10/27/china-supply

-chain-disruption-shipping

https://www.forbes.com/sites/arielcohen/2021/10/19/

chinas-energy-crisis-deepens-with-potentially-fatal-

consequences/?sh=5c8833c81163

 

نظرات شما

فرم ارسال نظر

large desktopdesktoptabletphone