شرکت‌های کوریری برنامه‌ریزی مسیر ناوگان خود را چگونه انجام می‌دهند

شرکت‌های کوریری برنامه‌ریزی مسیر ناوگان خود را چگونه انجام می‌دهند

در دنیای امروز که شاهد رشد سریع گرایش به تجارت الکترونیک و تقاضا برای افزایش سرعت خدمات هستیم، برنامه‌ریزی مسیر کارآمد برای شرکت های کوریری و تحویل بسیار مهم است. فرقی ندارد یک کوریر در حال تحویل بسته پستی باشد یا یک پیک موتوری در حال تحویل غذا، تعیین دقیق مسیر بهینه می‌تواند در زمان صرفه‌جویی کند، هزینه ها را کاهش داده و سطح رضایت مشتری را افزایش دهد.

ابزارها و اصول برنامه‌ریزی مسیر در شرکت‌های کوریری

برای درک دقیق فرایند برنامه‌ریزی مسیر، درک مفاهیم اساسی آن ضروری است. برنامه‌ریزی مسیر به معنی تعیین کارآمدترین مسیر برای ناوگان حمل بار در هنگام تحویل بسته‌هاست. بهینه‌سازی مسیر معمولا برای یافتن بهترین حالت ممکن برای کم کردن هزینه، زمان ارسال، مصرف انرژی و ظرفیت استفاده‌شده و یا بیشتر کردن سرعت تحویل و رضایت مشتری به کار گرفته می‌شود. اینکه هدف، بهینه‌سازی کدام عامل تاثیرگذار باشد تا حد زیادی به ماهیت کسب‌وکار و شعار و هویت مخصوص آن برند دارد. اما شرکت‌های کوریری از چه اطلاعاتی برای تسهیل فرایند برنامه‌ریزی مسیر استفاده می‌کنند؟ در ادامه به چند نمونه از مهم‌ترین موارد اشاره خواهیم کرد.

سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی یا GIS

فناوری GIS سنگ بنای اقدامات برنامه‌ریزی مسیر در شرکت‌های کوریری است. این سیستم به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد تا داده‌های جغرافیایی؛ شامل مواردی مثل شبکه مسیرهای شهری و بین شهری، الگو ترافیک مسیرهای مختلف و موقعیت جغرافیایی مشتری‌ها را با جزئیات تجزیه و تحلیل کنند. این اطلاعات، در واقع ورودی اولیه و پایه و اساس اقدامات مربوط به بهینه‌سازی مسیر را تشکیل می‌دهند.

اطلاعات مشتری و ترجیحات او

در فرایند تحویل کالا، علاوه بر دانستن موقعیت مکانی دقیق مشتریان، اطلاعات داشتن از ترجیحات آن‌ها برای تحویل نیز بسیار مهم است. این داده‌ها به شرکت‌ها کمک می‌کنند مسیرهایی انتخاب کنند که نه تنها زمان سفر را به حداقل می‌رسانند بلکه از تحویل به‌موقع و رضایت‌بخش نیز اطمینان حاصل می‌کنند. برای مثال ممکن است یک مشتری ترجیح بدهد محصول خودش را در ساعات عصر دریافت کند و این امر می‌تواند باعث شود که با توجه به قرار گرفتن بازه تحویل در ساعات اوج ترافیک، ترجیح شرکت از ارسال بار با ناوگان کامیون به ناوگان موتوری یا گزینه‌های دیگر تبدیل شود.

ظرفیت ناوگان حمل

وسایل نقلیه مختلف ظرفیت‌ها و محدودیت‌ها متفاوتی دارند. شرکت‌های کوریری باید اطلاعات تمام وسایل نقلیه ناوگان حمل بار خود؛ شامل ظرفیت حجمی و وزنی و کارایی آن‌ها از نظر مصرف سوخت را بدانند و هنگام برنامه‌ریزی مسیر این موارد را مد نظر قرار دهند.

فرآیند برنامه‌ریزی مسیر چگونه انجام می‌شود؟

در قسمت قبل با اصول اولیه و داده‌های موثر بر بهینه‌سازی مسیر آشنا شدیم، حالا وقت آن است که ببینیم فرآیند برنامه‌ریزی مسیر چگونه انجام می‌شود. در این بخش با گام‌های این فریاند آشنا خواهیم شد.

 جمع آوری داده‌ها

فرایند برنامه‌ریزی مسیر با جمع‌آوری و تجمیع داده‌ها از منابع مختلف شروع می‌شود. این اطلاعات شامل آدرس مشتری، جزئیات سفارش، داده‌های ترافیکی و موقعیت جغرافیایی مراکز توزیع یا نقاط تحویل است.

 بهینه‌سازی مسیر

شرکت‌های کوریر به کمک نرم‌افزارهای تخصصی، مسیرهای تحویل بهینه را برای هر مجموعه سفارش ایجاد می‌کنند. الگوریتم‌های بهینه‌سازی، مسیرهای مختلف را بر اساس عواملی مثل مسافت طی شده، مصرف سوخت، شرایط ترافیکی و پنجره های زمان تحویل مورد ارزیابی قرار می‌دهند.

به‌روزرسانی به‌صورت ریلتایم

مسیر بهینه مشخص شده است اما ممکن است هنگامی که وسیله نقلیه برای تحویل بار وارد مسیر می‌شود، شرایط تغییر کند. ازاین‌رو، به‌روزرسانی‌های ریلتایم نقشی حیاتی در بهینه‌سازی مسیرها ایفا می‌کنند. حوادث ترافیکی، شرایط آب‌وهوایی و سایر متغیرهای غیرمنتظره می‌توانند باعث تغییر مطلوبیت مسیرهای انتخابی شوند. شرکت‌های کوریری به منظور حل این معضلات تمام ناوگان حمل خود را به GPS مجهز کرده و از داده‌های ریلتایم ترافیکی برای به‌روزرسانی تصمیم‌گیری‌ها و مسیرها استفاده می‌کنند.

توالی تحویل بار

مسئله‌ای که در شرکت‌های کوریری اهمیت دارد این است که ممکن یک وسیله نقلیه نیاز به تحویل بار به چندین نقطه در یک محدوده جغرافیایی داشته باشد. ازاین‌رو هدف صرفا بهینه‌سازی مسیر تا آن منطقه نیست، بلکه در همان منطقه نیز باید ترتیب تحویل بار به نقاط مختلف به شکلی متعیین شد که کمترین مسیر طی و مصرف سوخت بهینه شود. ترتیب تحویل بارها نیز با توجه به داده‌های موجود به دقت برنامه‌ریزی می‌شود تا نیاز به توقف‌های غیرضروری و حرکت‌های رفت و برگشتی به حداقل برسد. بدین ترتیب، برنامه ترتیب تحویل بار نیز معمولا هنگام اعزام به ناوگان حمل شرکت ارائه می‌شود.

دریافت فیدبک از فرایند و تجزیه و تحلیل آن‌ها

پس از تحویل بار در مسیرهای مشخص‌شده توسط فرایند برنامه‌ریزی، شرکت‌ها به‌طور مستمر بازخورد ناوگان و کارکنان خود و مشتریان را جمع‌آوری می‌کنند تا از آن‌ها برای شناسایی فرصت‌های موجود برای بهبود در برنامه‌ریزی مسیر استفاده کنند.

سخن پایانی

برنامه‌ریزی مسیر در شرکت‌های کوریری، فرآیندی پیچیده و حیاتی است. شرکت‌ها صرفا با درک دقیق نیازهای مشتری و تجزیه و تحلیل داده‌های مربوط به موقعیت جغرافیایی فعالیت خود می‌توانند در این زمینه موفق شوند. ازاین‌رو این شرکت نیاز به بهره‌گیری از فناوری‌های مکان‌محور، سامانه‌های تحلیل ریلتایم داده‌ها و برنامه‌های پشتیبان تصمیم و بهینه‌ساز مسیر دارند. تنها با استفاده از مجموعه این ابزارها و همچنین تعهد به بازنگری مداوم فرایندهاست که شرکت‌ها می‌توانند اطمینان حاصل کنند ناوگان حمل آن‌ها سفارش مشتریان را به موقع و با کمترین هزینه ممکن به مقصد می‌رساند تا هم سودآوری خود را افزایش دهند و هم مشتریان را راضی نگه دارند.

نظرات شما

فرم ارسال نظر

large desktopdesktoptabletphone