خدمات پستی میدمایل چیست و بهینه‌سازی آن چه ضرورتی دارد

خدمات پستی میدمایل چیست و بهینه‌سازی آن چه ضرورتی دارد

حمل‌ونقل کالا بین دو نقطه میانی زنجیره تأمین، عملیاتی است که به‌عنوان خدمات پستی میدمایل شناخته می‌شود و یک مرحله حیاتی در زنجیره تأمین است. به طور کلی، پروسه ارسال محصول از انبارها شروع میشود که محصولات دریافتی از یک تأمین‌کننده یا مرکز تولید را به طور موقت ذخیره می‌کنند. کالاها از این انبارها به یک مرکز ثانویه ارسال می‌شوند که اقلام را دسته‌بندی و برای مشتریان یا فروشگاه‌ها ارسال می‌کند.

محصولات معمولاً پس از مرحله تولید، قبل از اینکه به دست مشتری نهایی برسند، سفری طولانی در پیش خواهند داشت. این سفرهای طولانی با مقصدهای متعدد، شرکت‌ها را ملزم می‌کند تا از حمل‌و‌نقل به اقتصادی‌ترین و کارآمدترین روش، اطمینان حاصل کنند.

خدمات پستی میدمایل در مقابل خدمات لست‌مایل

خدمات پستی لست‌مایل که به مرحله تحویل محصولات از مراکز تحویل بار به دست مشتریان نهایی اشاره دارد، در بخش مدیریت ناوگان از اهمیت زیادی برخوردار است. اطمینان از اینکه کالاها از مراکز توزیع به مشتریان می‌رسند، در جلب رضایت مشتری بسیار مهم است؛ به‌ویژه اکنون که بسیاری از مصرف‌کنندگان مرتباً کالاها را به‌صورت تحویل در درب منزل سفارش می‌دهند.

با محبوبیت روزافزون تجارت الکترونیک، اهمیت تحویل لست‌‌مایل نیز افزایش پیدا کرده، اما تحویل میدمایل هنوز به اندازه لست‌مایل مورد بحث و توجه قرار نگرفته است. مهم‌ترین تفاوت بین خدمات پستی میدمایل و لست‌مایل مکان‌ ارسال کالاهاست. میدمایل دلیوری فقط به جابه‌جایی کالا بین انبارها و مراکز توزیع مربوط می‌شود، اما تحویل لست‌مایل به حمل‌ونقل کالا از یک مرکز لجستیک به نقطه پایانی آن اشاره دارد. این نقطه پایانی می‌تواند مشتری نهایی و یا خرده‌فروشی باشد که کالا را مستقیماً به مصرف‌کنندگان می‌فروشد.

مراحل انتهایی دلیوری یعنی لست‌مایل، پیچیده‌ترین مرحله آن است. جابه‌جایی کالاها از مراکز توزیع به مشتریان یا به فروشگاه‌های خرده‌فروشی، نیازمند هماهنگی بین تعداد زیادی از مراکز مختلف حاضر در زنجیره تأمین است. در مقابل، خدمات پستی میدمایل تنها شامل انبارها و پایانه‌های توزیع است. این شبکه کوچک‌تر که همه اعضای آن به طور خاص برای حمل‌ونقل کالا ایجاد شده‌اند، به انبارها و مراکز توزیع اجازه می‌دهد تا مستقیماً با شرکت‌های حمل‌ونقل برای بهینه‌سازی فرایند حمل‌ونقل هماهنگ شوند.

برای اینکه میدمایل دلیوری در موفق‌ترین حالت خود انجام شود، انبارها باید بتوانند به کارآمدترین شکل ممکن با یکدیگر همکاری و هماهنگی داشته باشند. مقدار کالای تحویل داده شده باید با مقدار فضای ذخیره‌سازی موجود در مراکز مطابقت داشته باشد و کالا باید در زمانی تحویل داده شود که مراکز جهت انجام عملیات باز هستند. 

یکی دیگر از تفاوت‌های قابل‌توجه بین میدمایل و لست‌مایل دلیوری، اندازه باری است که در هر‌کدام این فرایندها حمل می‌شود. میدمایل دلیوری با مقادیر بسیار بیشتری از محصول سروکار دارد که عمدتاً به‌صورت عمده در پالت ارسال می‌شوند. از‌آنجایی‌که لست‌مایل دلیوری کالاها را مستقیماً به فروشگاه‌ها می‌برد و یا به دست مشتریان می‌رساند، با بارهایی با حجم بسیار کمتر سر‌و‌کار دارد که معمولاً در جعبه‌ها یا بسته‌بندی‌های کوچک‌تر هستند.

مزایای توجه به تحویل میدمایل

بهبود فرایندهای میدمایل دلیوری، بهبودهای قابل‌توجهی در عملکرد لجستیکی شرکت‌ها ایجاد می‌کند. از‌آنجایی‌که بهینه‌سازی لست‌مایل دلیوری تا مدت‌ها موردتوجه بوده است، فضای زیادی برای نوآوری در آن حوزه باقی نمانده است. از‌این‌رو می‌توان گفت میدمایل دلیوری حوزه‌ای است که بیشترین فضا را برای رشد دارد و شرکت‌ها با توجه ویژه به آن می‌توانند خود را از رقبا متمایز کنند. مزایای اصلی توجه به بهینه‌سازی میدمایل دلیوری عبارت‌اند از:

• کاهش هزینه: صرفه‌جویی بیشتر در هزینه‌ها مزیت بزرگ میدمایل دلیوری است. بهینه‌سازی میدمایل اغلب برای شرکت‌ها آسان‌تر است؛ زیرا آن‌ها ابتدا و انتهای بخش میانی زنجیره تأمین را کنترل می‌کنند. داشتن این کنترل به شرکت‌ها کمک می‌کند تا ناکارآمدی‌هایی را که منجر به افزایش قابل‌توجه هزینه‌ها می‌شوند، سریع‌تر کاهش دهند.

• مزیت رقابتی قیمتی: شرکت‌ها با بهینه‌سازی عملیات میدمایل و صرفه‌جویی در هزینه‌ها، می‌توانند این پس‌انداز‌ها را بدون کاهش حاشیه سود خود و در قالب کاهش قیمت نهایی به مشتریان نهایی نیز منتقل کنند.

• انطباق‌پذیری بیشتر: شرکت‌هایی که مالک عملیات میدمایل خود هستند، خطاهای کمتری مرتکب می‌شوند، استفاده بهتری از دارایی‌ها می‌برند و کنترل بیشتر روی عملیات خود خواهند داشت. کنترل بیشتر بر عملیات میدمایل دلیوری، شرکت‌ها را در موقعیت بهتری برای انطباق سریع و کارآمد با تغییرات قرار می‌دهد.

چالش‌های رایج در میدمایل دلیوری

بهینه‌سازی عملیات میدمایل دلیوری مزایای بزرگی برای شرکت‌های مدیریت ناوگان دارد؛ اما چند چالش رایج در ارتباط با بهینه‌سازی خدمات پستی میدمایل وجود دارد که باید از آن‌ها آگاه باشید:

• ریسک‌های عدم کنترل کافی بر انبار: انبارها می‌توانند با مسائلی مانند دارایی‌های از‌دست‌رفته، ارسال دیرهنگام، و مغایرت موجودی مواجه شوند. از‌دست‌دادن موجودی انبار پرهزینه است و رسیدگی به این ضرر یکی از چالش‌های بزرگ‌تر مرتبط با بهینه‌سازی حمل‌ونقل میدمایل است.

• بهینه‌سازی مسیرهای بین مراکز توزیع: یکی از جنبه‌های میدمایل که شرکت‌ها باید از تسلط اولیه به آن مطمئن شوند، یافتن کارآمدترین مسیرها بین مراکز توزیع است. نرم‌افزار مدیریت ناوگان با قابلیت ردیابی GPS، حدس و گمان را برای یافتن بهترین مسیرها از بین می‌برد و برای حل چالش بهینه‌سازی مسیرها بسیار سودمند است.

• ورود فناوری به انبارها: مسئله فناوری‌ها در راستای مقابله با چالش عدم کنترل کافی بر انبار در قالب مدرن‌سازی عملیات انبار و ردیابی برای جلوگیری از از‌دست‌رفتن دارایی‌ها و حفظ سوابق موجودی است. یکی از چالش‌های مهم برای بسیاری از شرکت‌ها، تغییر روش‎های سنتی به روش‌های دیجیتال است؛ تغییری که برای بهینه‌سازی خدمات پستی میدمایل ضروری است.

نکات مهم برای بهبود خدمات پستی میدمایل

با نکات زیر میدمایل دلیوری خود را بهبود ببخشید:

• نصب سیستم مدیریت انبار: استفاده از یک سیستم مدیریت موجودی در انبار، کنترل دقیق بر موجودی را در اختیارتان قرار می‌دهد. همچنین به چینش بهینه اقلام در انبار نیز کمک می‌کند.

• اصلاح فرایند ارسال و دریافت: حمل‌ونقل و دریافت باید تا‌حد‌امکان روان باشد تا به بهبود عملیات لجستیکی شما کمک کند. داشتن عملیات کارآمد به افزایش سرعت حمل‌ونقل کالا بین انبارهای مختلف کمک می‌کند.

• برنامه‌ریزی مسیرهای بهتر به کمک فناوری: استفاده از یک سیستم مدیریت ناوگان با قابلیت برنامه‌ریزی مسیر، بهترین راه است برای اطمینان از اینکه وسایل نقلیه، همیشه کارآمدترین مسیرها را بین انبارها طی می‌کنند.

تی‌هاب چگونه میدمایل دلیوری شما را بهینه می‌کند؟

سیستم مدیریت ناوگان تی‌هاب و شبکه همکاران آن به شما کمک می‌کند تا عملیات تحویل، از جمله میدمایل دلیوری را بهینه کنید. تی‌هاب با فراهم‌آوردن امکان ترکینگ، سورتینگ کالاها، بهینه‌سازی حمل‌ونقل به کمک مسیریابی بهینه و کمک‌گرفتن از تجهیزاتی مثل انبارها و هاب‌ها، بر بهینه‌سازی میدمایل دلیوری مشتریان خود متمرکز شده است. این مهم به لطف سابقه طولانی‌مدت مجموعه هلدینگ فاخر در حوزه خدمات لجستیکی و هماهنگی میان شرکت‌های زیرمجموعه فراهم شده است.

 

منبع:

https://gomotive.com/blog/ultimate-guide-middle-mile-logistics/

نظرات شما

فرم ارسال نظر

large desktopdesktoptabletphone