
تاثیر زلزلههای شدید ترکیه بر زنجیره تامین جهانی
- مقالات و اخبار
- دوشنبه 29 اسفند 1401
جفت زلزله شدیدی که با بزرگی ۷.۸ و ۷.۶ ریشتر و به فاصله ۹ ساعت و در تاریخ ۶ فوریه بخش گسترده٬ای از مناطقی جنوبی ترکیه و شمال سوریه را تحت تاثیر قرار داد، تلفات شدیدی در پی داشت. بیش از ۵۰ هزار نفر جان خود را از دست داده و زندگی حدود ۱۳ میلیون تحت تاثیر قرار گرفت. اما زلزلهها به همینجا محدود نشدند و پسلرزههای متعدد و گاه شدید همچنان در ترکیه و کشورهای همسایه ادامه دارند.
با توجه به شدت فاجعه، رئیس جمهور ترکیه برای ۳ ماه آینده در بخشهای متاثر از زلزله در این کشور «وضعیت اضطراری» اعلام کرده است. متاسفانه به علت همزمانی زلزه با طوفان زمستانی در منطقه، خطرات هم برای افرادی که مجبور به ترک خانههایشان شدهاند و هم برای بازماندگانی که زیر آوار مدفون شدهاند افزایش یافت.
زلزله ترکیه و تاثیر آن روی زیرساختها و عملیات لجستیک
وقتی چنین فاجعه عظیمی رخ میدهد، رفاه اقتصادی و برنامههای عملیاتی کشور نیز آسیبهای قابل توجهی میبینند. فروریختن بیش از هزاران ساختمان تایید شده و مطمئنا در بین آنها تعداد زیادی دفتر کارو انبار نیز وجود دارد.
بندر اسکندرون ترکیه که در سواحل مدیترانه واقع شده است تا چند هفته غیرقابل بهرهبرداری خواهد بود، چرا که تیمهای فنی به دنبال تعمیر خسارت قابل توجه ناشی از فاجعه و آتشسوزی متعاقب آن هستند. بر اثر آتشسوزی در این بندر تعداد بسیاری از کانتینرهای موجود در آن نابود شدند. محمولههایی مانند کود، ذرت، گندم، سبوس، سویا و همچنین لوله و آهن در این بندر پردازش میشوند.
ابعاد تاثیرگذاری این فاجعه در بندر اسکندرون بر زنجیره تامین جهانی تا حدی گسترده بود که مرسک برای تهیه راهکار موقت وارد عمل شد. مرسک اعلام کرد که تیمهای عملیاتی این شرکت بیوقفه در حال کار روی توسعه برنامههای اضطراری شامل استفاده از هابهای مجاور و کشتیهای تغذیهکننده اضافی، با هدف به حداقل رساندن تأثیر کلی بر مشتریان و زنجیرههای تامین آنها هستند.
ابعاد تاثیرگذاری فاجعه بر زنجیره تامین فراتر از مشکلات بندر اسکندرون است
همزمان با فاجعه زلزله، ترکیه درگیر شرایط ناپایدار جوی بود به طوری که شرایط جوی مانع از عملیات بارگیری در بندر جیهان ترکیه شد و خسارات ناشی از فاجعه پس از قطع شدن عملیات همچنان در حال ارزیابی است. بندر جیهان برای تخلیه نفت خام و فرآوردههای نفتی همراه با بارگیری نفت خام آذربایجان و جریان نفت خام عراق حیاتی است.
خطوط کشتیرانی که به مناطق دریای مدیترانه و دریای سیاه خدمترسانی میکنند تغییر مسیر محمولههای مقصد اسکندرون و بازسازی زنجیره تامین ترکیه را آغاز کردهاند. به دلیل آسیب ساختاری ویرانگر به بندر، تمام ورودیهای برنامهریزی شده به بندر مرسین در ترکیه و پورت سعید در مصر هدایت میشوند. بیانیهای از غول کشتیرانی دیگر CMA CGM منتشر شد که میگوید که محمولهها به بندر مرسین منتقل میشود.
مرکز این زلزلهها در نزدیکی غازیآنتپ، قطب صنعتی و مرکز صنعت نساجی ترکیه بود. این صنایع اگر تحت تاثیر مستقیم زلزله نیز قرار نگرفته باشند، بسیاری از فعالیتهای اقتصادی و زنجیرههای تامین آنها به دلیل پیامدهای بعدی مانند قطع برق، آسیب به لینکهای مخابراتی و سایر تنگناهای اجتنابناپذیر آسیب میبینند.
به دلیل تخریب زیرساختهای حملونقل زمینی، حتی تامین کمکهای امدادی و تدارکات نیز با مشکلات لجستیکی مواجه شدند. این شامل کمکهای اولیه، داروها و تجهیزات پزشکی است که از نقاط مختلف جهان پرواز یا دریانوردی میکنند. همزمان با تعمیر جادهها و پلهای تخریبشده، راههای ورود و خروج منطقه یا به طور کامل بسته شده یا به شدت شلوغ است و شرایط آب و هوایی و بوران نیز کار را پیچدهتر کرده است.
تاثیرگذاری زلزله بر حملونقل هوایی
با توجه به نقش مهم ترکیه به عنوان یکی از هابهای حملونقل هوایی در زنجیره تامین جهانی و همچنین جابجایی مسافران، زلزله در این کشور تاثیر بسیار زیادی بر ووضعیت حملونقل هوایی در سطح جهان داشت. پس از وقوع زلزله، حملونقل هوایی به شدت مختل شد. Everstream Analytics، نهادی که تخصصش ارزیابی ریسک و ارائه بینش و تحلیل برای تعیین استاندارد زنجیره تامین در جهان است، میگوید که انتظار میرود با توجه به محدود کردن پروازهای مسافری برای اولویتبخشی به حمل بار و تیمهای امدادی، حملونقل هوایی تا مدتها در مشکلات جدی باشد. لازم به ذکر است که بسیاری از فرودگاههای ترکیه از چند روز پیش از وقوع زلزله نیز به دلیل شرایط نامناسب جوی امکان سرویسدهی نداشتند.