اینترنت اشیا و تحول در صنعت حمل‌ونقل

اینترنت اشیا و تحول در صنعت حمل‌ونقل

اینترنت اشیا چندین سال است که در صدر فهرست پیشرفت‌های فناوری قرار دارد. اینترنت اشیا که به اختصار IoT نیز نامیده می‌شود، گروهی از دستگاه‌های فیزیکی متصل به هم هستند که همگام‌سازی شده‌اند و می‌توانند از طریق اینترنت با هم ارتباط برقرار کرده و همکاری کنند. آن‌ها می‌توانند اطلاعات و داده‌ها را از طریق اینترنت تبادل کنند. اجزای اینترنت اشیا شامل دستگاه‌های کوچک، حسگرها و تجهیزات، دوربین‌ها و موارد مشابه است که برای فعالیت‌های عملیاتی مختلف استفاده می‌شوند.

طبق گزارش IDC، تخمین زده می‌شود که هزینه‌های جهانی برای فناوری‌های مرتبط با اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۲ به ۱.۲ تریلیون دلار رسیده و به‌طور میانگین با نرخ رشد ۱۳.۶٪ در حال رشد است. دو حوزه صنعتی که بیشترین بهره از مزایای اینترنت اشیا را می‌برند، بخش‌های حمل‌ونقل و تولید هستند. طبق گزارش تحقیقات بازار Globe Newswire، انتظار می‌رود تا سال ۲۰۳۰، حجم بازار IoT در بخش حمل‌ونقل و لجستیک در سرتاسر دنیا از ۱۰۰ میلیارد نیز دلار فراتر رفته و به‌طور میانگین سالانه حدود ۱۳.۲٪ رشد داشته باشد.

فاکتورهای مهم برای صنعت حمل‌نقل

تحولات عصر جدید، تلاش مداوم برای هوشمندتر و کارآمدتر کردن زنجیره تامین را به یک ضرورت تبدیل کرده است. نوآوری‌های مبتنی بر فناوری‌های نوین در صنعت حمل‌ونقل، عملیات زنجیره تامین را از نظر زمان و هزینه متحول کرده است. ویژگیهای ضروری برای ایجاد یک زنجیره آماده‌تر و انعطاف‌پذیرتر به‌منظور بقا در بازار رقابتی این روزها عبارتند از:

  1. شفافیت در عملیات
  2. اندازه‌گیری و کنترل هزینه عملیاتی
  3. بهینه‌سازی منابع
  4. قابلیت اتصال

بازنگری در شیوه‌های سنتی راه‌اندازی مشاغل به یک ضرورت تبدیل شده است. هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، بلاک چین، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده برخی از پیشرفت‌های فناوری هستند که تحول در زنجیره تامین را اجتناب‌ناپذیر کرده‌اند. در ادامه به بررسی نقش موثر اینترنت اشیا بر تعالی زنجیره تامین در چهار محور می‌پردازیم.

  1. ردیابی حمل‌ونقل

ردیاب‌های جی‌پی‌اس و تگ‌های RFID به ردیابی محموله‌ها از انبار تا درب منزل مشتریان کمک می‌کنند. ردیابی عوامل تحویل نیز به دلیل دستگاه‌های قابل‌حمل و متصل به شبکه یکپارچه امکان‌پذیر است.

نظارت بر شرایط و پایش عملیات چیزی به لطف یکپارچگی دستگاه‌های مجهز به اینترنت اشیا امکان‌پذیر شده است. این دستگاه‌های متصل را می‌توان نه تنها برای ردیابی مکان‌های محموله و ناوگان، بلکه برای پایش شرایط آب و هوایی در طول مسیر نیز استفاده کرد. چنین قابلیتی می‌تواند به برنامه‌ریزی موثر برای تحویل محصولات حساس به دما کمک کند.

  1. برنامه‌ریزی پیشرفته

اینترنت اشیا می‌تواند داده‌های ارزشمندی در مورد بخش‌های مختلف عملیاتی مانند جابه‌جایی موجودی، زمان تحویل، مقدار محصول باقی‌مانده و موارد مشابه ارائه دهد. از این اطلاعات می‌توان برای ارزیابی و ایجاد تغییرات لازم در عملیات برای استفاده بهتر از منابع استفاده کرد. برنامه‌ریزی مسیر یکی دیگر از کاربردهای مهم اینترنت اشیا در لجستیک و حمل‌ونقل است. این مهم به ارائه‌دهندگان خدمات این امکان را می‌دهد تا بهترین مسیر برای تحویل از نظر مصرف سوخت و دوره زمانی کوتاه‌تر را تعیین کنند.

  1. تضمین امنیت و ایمنی

از ردیابی تک‌تک اقلام موجود در یک انبار گرفته تا دوربین‌های مداربسته در محل انبار، دستگاه‌های مجهز به اینترنت اشیا نقش مهمی را در مسائل مربوط به امنیت در حوزه لجستیک ایفا می‌کنند. دوربین‌های مداربسته، ردیاب‌ها، سنسورها، درب‌های امنیتی همگی را می‌توان از طریق برنامه‌های اینترنتی از هر نقطه کنترل کرد. وضعیت تک‌تک اقلام و شرایط آن‌ها در انبار قابل ردیابی و پیگیری است که می‌تواند به جلوگیری از حوادث کمک کند. با ارزیابی ریلتایم شرایط محصول می‌توان هشدار قبلی در مورد احتمال هرگونه آسیب یا تخریب را  سریعا با تمام افراد مربوطه به اشتارک گذاشت و گام مهمی برای کاهش ریسک برداشت.

علاوه‌براین، استفاده از دستگاه‌های پوشیدنی برای کارمندان انبارها می‌تواند به پایش و تشخیص وضعیت سلامتی آن‌ها  کمک کند که تاثیر به‌سزایی در کاهش ریسک حوادث دارد.

  1. دیجیتالی شدن فرآیندها

دیجیتالی شدن فرایندها در حوزه زنجیره تامین، حمل‌ونقل و لجستیک بسیاری از فرآیندهای مرتبط با توسعه دستگاه‌های اینترنت اشیا را تغییر و ارتقا داده است. بارنامه دیجیتال یک تغییر بزرگ و نشان دهنده رویکرد جدیدی است که در آن هر دو طرف درگیر در حمل‌ونقل می‌توانند دما، رطوبت و مکان را از طریق اطلاعات ریلتایم ردیابی و نظارت کنند. استفاده از فناوری‌هایی مانند اینترنت اشیا زنجیره‌های تامین را هوشمندتر و پاسخگوتر کرده است.

تقاضا برای کاربرد اینترنت اشیا در صنعت لجستیک با گسترش تجارت الکترونیکی که نیازمند کاهش هزینه، سرعت و دقت بالاتر در حمل‌ونقل است، در حال افزایش است. در شرایط این روزها که موفقیت یک کسب‌وکار به کارایی لجستیک بستگی دارد، راه‌حل‌هایی مانند اینترنت اشیا از مهم‌ترین محرک‌های تحول در صنایع و کسب‌وکارها به شمار می‌آیند.

 

 

منبع:

https://www.20cube.com/blog/iot-in-logistics-tops-the-list-of-tech-advancements/

 

 

نظرات شما

فرم ارسال نظر

large desktopdesktoptabletphone